Sensocure, Medistim og GE Vingmed Ultrasound har fått innvilget prosjektstøtte fra programmet BIA Helse hos Norges forskningsråd. Prosjektet er ett av tre prosjekter som har nådd frem i konkurransen om støtte, med prosjektet «Advanced Manufacturing Technologies for High Impact Medical Devices». Prosjektet skal gjennomføres i teknologibedriftene fra Horten i samarbeid med blant annet Høgskolen i Sørøst Norge og forskningsinstitusjonene SINTEF og NORNER. Sensocure, GE Vingmed Utrasound og Medistim er alle selskaper som har etablert produksjon for egne medisinsk tekniske produkter i Vestfold, og har gjennom forprosjekter støttet av NFR BIA Helse, vurdert behov og gjort konseptutredninger for fremtidige produksjonsteknologier.

Samarbeidet skal utvikle nye og smarte produksjonsteknologier for å muliggjøre kostnadseffektiv produksjon av avansert medisinsk utstyr også i fremtiden. Norge har tidligere lykkes i å skape globalt konkurransedyktige produsenter av komplekst medisinsk utstyr på områder hvor design, utvikling og produksjon bygger på avansert kunnskap, kompetanse og ferdigheter.

«Resultater fra prosjektet vil kunne bidra til å beholde og øke attraktiviteten til Norge som et sted for utvikling, produksjon og leveranse av medisinsk teknologi», sier teknisk direktør Stein Ivar Hansen ved Sensocure.

Trond Herje, daglig leder i Sensocure, uttaler «Dette er et svært spennende prosjekt for Sensocure, og vi er veldig fornøyd med at vi kan gjøre et slikt prosjekt sammen med GE Vingmed og Medistim som partnere i prosjektet. Prosjektstøtten fra Norges Forskningsråd muliggjør en vesentlig innsats på et svært viktig område, og Sensocure har sterke forventninger til at vi i løpet av denne treårs prosjektperioden vil finne svar på mange av de spørsmålene vi har relatert til produksjonsteknologi».

Erik Swensen, VP R&D ved Medistim uttaler «Medistim ser tildelingen som en unik mulighet til å utvikle ny produksjonsteknologi som kan bringe dagens produksjon av prober til vesentlig høyere nivå når det gjelder effektivitet og kvalitet. For et selskap med innsatsintensiv produksjon i Norge, kan dette bety betydelig styrking av konkurransekraften i et globalt marked. Samarbeidet vi har etablert med GE Vingmed og Sensocure gjennom forprosjekt- og søknadsprosessen, ser vi som en meget god plattform til å styrke miljøet for medisinsk produksjonsteknologi i regionen på lenger sikt.»

«Mange av våre produksjonsprosesser i Horten er av manuelle karakter og krever høy presisjon. Dette fører til prosessvariasjon og kvalitetsutfordringer i produksjon, som igjen øker produksjonskostnadene. Ved å utvikle løsninger med bruk av collaborative robotics, smart-jigs, lim dispensering teknologi og augmented reality kan vi løse mange av våre utfordringer og øke vår konkurranseevne», sier Christian Holm Edvardsen, Prosjektleder ved GE Vingmed Ultrasound.